Pogosta vprašanja o centralnih sesalnih sistemih

V: Ali je možno centralni sesalni sistem vgraditi v obstoječe objekte?
Da, vgradnja je mogoča v vse obstoječe objekte. To Vam priporočamo predvsem pri prenovi objekta ali pred barvanjem zidov. Natančneje Vam lahko svetujemo po ogledu objekta.

V: Kaj je največja prednost centralnega sesalnega sistema?
Centralni sesalni sistem Beam Electrolux ima veliko prednosti pred klasičnimi sesalniki. Npr. centralni sesalni sistem za razliko od klasičnega sesalnika vse mikrodelce in alergene snovi (pršice, iztrebke pršic, droben prah, ...) odstrani iz vaših bivalnih prostorov in tako zmanjšuje možnosti nastanka alergij.

V: Kako glasni so sesalniki?
Electrolux-ovi sesalniki so izjemno tihi. Nivo hrupa je od 62 do max. 66 dBa, z dušilcem zvoka. Sesalna enota je nameščena v kletnih prostorih (kurilnica, pralnica), garaži, ... tako da je v bivalnih prostorih praktično neslišna. Vse kar pri sesanju slišite je pretok zraka skozi sesalne nastavke.

V: Kakšni so stroški vzdrževanja sesalnega sistema?
Stroški vzdrževanja so pri centralnem sesalnem sistemu Beam Electrolux minimalni, saj ni potrebno menjavati številnih filtrov, vrečk, ... Sesalna enota ima namreč rezervoar umazanije, ki ga spraznite 2-3 krat letno, ter izredno kvaliteten in trpežen filter iz GORE-TEXa, ki se po končanem sesanju strese sam. Zamenjati ga je potrebno v obdobju 5-8 let, odvisno od same uporabe centralnega sesalnega sistema.

V: Kako deluje centralni sesalni sistem?
V: Ali je delo z 9 m gibljivo cevjo zahtevno?
Gibljiva cev je narejena iz lahke a zelo vzdržljive plastike, tako da se z njo brez težav pomikate po prostoru, ne da bi poškodovali zidove ali pohištvo. Dokupite pa lahko tudi zaščitno prevleko za cev.

V: Koliko vtičnic je potrebnih?
Večina standardnih hiš ima vgrajenih 4 do 6 vtičnic. Na podlagi tlorisa ali ogleda, Vam svetujemo razporeditev vtičnic, tako da v kombinaciji z 9 m gibljivo cevjo pokrijete celotni bivalni prostor oz. površino objekta.

V: Ali se mora GORE-TEX filter menjati in čistiti?
Fiter je samočistilni, kar pomeni, da se po vsakem sesanju strese sam. Občasno (1 krat/ 2 leti) priporočamo da filter stresete tudi ročno ali ga izpihate. Zamenjati ga je potrebno v obdobju 5-8 let, odvisno od same uporabe centralnega sesalnega sistema.

V: Kako pogosto se mora prazniti rezervoar z umazanijo?
V enodružinski hiši je potrebno sprazniti rezervoar 2-3 krat letno.

V: Ali se lahko centralni sesalni sistem zamaši?
Prvo varovalo so podometne doze, ki so v kolenu ožje od inštalacijskih cevi, tako da če pride smet skozi koleno doze, pride tudi skozi inštalacijske cevi do sesalne enote. Ponavadi se zamašitev pojavi pri inštalacijah, ki so narejene iz vodovodnih cevi ali nestrokovno izvedene inštalacije. Če se pa slučajno zamaši PVC antistatična cev (izredno redko – v manj kot 1% primerih), pa pridemo z našo največjo sesalno enoto, gremo od vtičnice do vtičnice, ter zagozdek posesamo nazaj skozi vtičnico. V najslabšem primeru gremo v cevi z sondo kamere in pogledamo kje je nastala težava. Ta rešitev se uporablja predvsem pri fizičnih poškodbah na inštalacijskih ceveh preden se vlije tlak.

V: Ali je sesalna moč enaka v celotni hiši?
Da! Pravilno vgrajen sesalni sistem omogoča enako moč čiščenja na vseh vtičnicah, ne glede na oddaljenost od sesalne enote.

V: Ali se centralni sesalni sistem pogosto pokvari?
Centralni sesalni sistem Beam Electrolux zahteva minimalno vzdrževanje, a Vam kljub temu omogoča dolgotrajno uporabo brez okvar. Dovolj zgovorna podatka sta, 8 letna garancija na sesalne enote serije Platinum, ter 30 letna garancija na sesalno omrežje.

V: Ali se lahko inštalacija za CSS pripravi z vodovodnimi cevmi?
Cenovno ni bistvene razlike med vodovodnimi materialom in materialom za centralni sesalni sistem, s tem da so inštalacijske cevi za centralni sesalni sistem precej trše, ter premazane z antistatičnim premazom. V vodovodnih ceveh pa se lahko začne nabirati kondenz, na kateremu se nabira prah, kar lahko povzroči zamašitev sistema. Odmašitev sistema povzroči določene stroške. Težava se lahko pojavi tudi pri spojih – guma se izsuši in spoka, spoj popusti.

V: Ali se lahko prah nabira v ceveh? Ali je potrebno čistiti inštalacijske cevi?
V inštalacijskih ceveh se zaradi antistatični premazov, ohlapnih kotov in hitrega pretoka ne more nabirat prah. Inštalacijskih cevi ni potrebno čistiti, saj imajo sesalniki Electrolux Beam zamik izklopa. Se pravi, da se sesalnik ne izklopi takoj, ko ga ugasnemo na ročaju sesalne cevi, ampak z zamikom, tako da se vse posesa iz inštalacijskih cevi.

V: Ali se v posodi za smeti v sesalniku razvijajo pršice, mikrobi, ipd.?
Electrolux Beam je poskrbel tudi za to. Rezervoar za smeti je prepojen z snovjo, ki preprečuje razvoj mikroorganizmov pri sobni temperaturi.

V: Koliko watov imajo sesalniki? Kako močni so sesalniki v primerjavi s klasičnimi sesalniki?
Pri merjenju moči sesalnikov se uporablja ameriška merska enota AirWatt, ki je kombinacija Watt-ov motorja, pretoka zraka in podtlaka. Najpomembnejši je podtlak, ki se meri v mBar ali mm vodnega stolpca. To je realni vlek, ki ga občutite, ko sesate. ( Moč motorja (W) dandanes več ni ključen podatek, saj poznamo različne tipe motorjev - slabši oz. motorji s starejšo tehnologijo Thru-Flow potrebujejo več watov za razvoj enake sesalne moči kot novejši By-Pass motorji. )
Dober, kvaliteten klasični sesalnik = 180 mBar : Electrolux Beam = od 260 mBar naprej. Sesalnik SC 335, ki se pri nas in v svetu največ prodaja ima 340 mBar podtlaka, kar je skoraj enkrat več od dobrega, kvalitetnega klasičnega sesalnika.

V: Kaj pomeni, če imajo sesalniki mehki zagon?
Mehki zagon pomeni, da se sesalnik ne vklopi takoj s polno močjo, ampak počasi. Enako kot avto, ko je hladen ga ne vozimo pod visokimi obrati. To vpliva tudi na daljšo življenjsko dobo. Vsi sesalniki Electrolux Beam imajo mehki zagon, razen modela SC 3500, ki je tudi največji v seriji sesalnikov za stanovanjske hiše. Sesalnik SC 3500 ima 2 motorja in se zažene takoj na polno.

V: Kakšna je življenjska doba sesalnikov Electrolux Beam?
Electrolux Beam je objavil življenjsko dobo svojih centralnih sesalnikov tudi na lastni spletni strani. Življenjska doba njihovih sesalnikov je od 20 do 30 let.

V: Ali ponujate tudi CSS z vodnim odplakovanjem smeti?
Pri tem načinu izvedbe CSS so prisotni trije potrebni pogoji za razvoj mikroorganizmov: topel zrak (iz prostorov, ki jih sesamo), umazanija in voda. Zato je velika verjetnost, da se v ceveh razvijejo mikroorganizmi, klice in plesni.
Tudi iz drugih tehničnih in praktičnih razlogov podjetje Electrolux Beam ta sistem odsvetuje, saj gre pri tem sistemu za neposredno povezavo kanalizacijskih odtokov in sesalnega sistema. Pri odprtju sesalnih vtičnic je zato lahko prisoten smrad. Ob nezaprtju ventilov pa se lahko zgodi, da voda prodre v inštalacijske cevi za centralni sesalni sistem.

V: Ali ponujate tudi sesalne cevi, ki se skrijejo v steno (Hide a hose)?
Podjetje Electrolux Beam cevi Hide a Hose ne priporoča, saj se je ta sistem pokazal kot nezanesljiv in stranke s tem niso bile zadovoljne. Cev se je zatikala, če inštalacija za cev ni bila pripravljena optimalno. Za to cev je potrebno toliko ravne inštalacijske cev v plošči ali stenah, kot je sesalna cev dolga. To v večini hiš ni mogoče. Tudi tekstilna prevleka cevi se hitro umaže. Vsaka vtičnica ima svoj zatič, ki preprečuje, da bi sesalno cev popolnoma izvlekli. Ti zatiči se radi kvarijo, tako da to povzroči nepotrebne nevšečnosti in stroške kupcev.
Investicija za tak sistem cevi, podraži že samo inštalacijo, saj morate pripravit 3x več inštalacijskih cevi, precej drage pa so tudi same cevi.
Teh cevi ne proizvaja nihče od ponudnikov centralnih sesalnih sistemov, temveč samostojno podjetje, tako da so na voljo vsem ponudnikom centralnih sesalnih sistemov in jih lahko za Vas naročimo tudi mi.

V: Kaj zajema 1. faza?
Prva faza centralnega sesalnega sistema zajema razvod PVC antistatičnih cevi in dvožilnega kabla, ter priprava podometnih doz.
V: Kdaj se vgradi 1. faza?
Prva faza centralnega sesalnega sistema se vgradi po vodovodni-inštalaciji in elektro-inštalaciji ali istočasno z elektro-inštalacijo.


Niste dobili odgvora na Vaše vprašanje?
POSTAVITE NAM VPRAŠANJE